KENNEL HILLGROVE

Jack Russell Terrier

Köpa valp av oss

Ett valpköp handlar mindre om att hitta vilken av valparna som är sötast i kullen och mer om hur den kan komma att bli mentalt, för söta det är dom allihopa! Valpen ska helst ha de egenskaper som gör att den passar in på ett bra sätt i den vardag den kommer att växa upp i till en vuxen hund. Hur vet man det kan man ju då fråga sig? Svaret är nog det vet man inte, men man kan få några hintar genom att se hur valpen förhåller sig i sin kull. Om du ser framför dig en stilla hund ska du kanske inte välja den som klättrar längs fram på gallret i hagen och hugger efter dina fingrar. Medan du som vill ha en framåt hund att träna och tävla med kanske inte ska fastna för den som sitter längst bak i hagen och väntar på sin tur. En hund är ju så mycket mer än en söt täckning i pälsen.

När vi har köpt valp har det varit viktigt för oss att träffa uppfödaren redan innan valparna har fötts om det har varit möjligt. Att få tillfälle att prata om valpköpet, lyssna på uppfödarens tankar och berätta om vad vi vill med vårt hundägande. Som uppfödare gör man ju ett val att släppa iväg en liten valp man planerat för en längre tid, sett födas och tagit hand om i två månader. Då vill vi känna oss trygga med att valpen får det bra i sitt nya hem. Man det handlar inte bara om att vi ska acceptera en valpköpare, det handlar också om att vi ska bli accepterade som uppfödare av en valpköpare. Ett ömsesidigt förtroende helt enkelt. Som valpköpare vill du säkert kunna vända dig till din uppfödare med frågor och tankar kring din valp medan den växer. Prata gärna med fler uppfödare och träffa dem inför ditt valpköp.

Tids nog kommer du att vilja titta på valparna och det går naturligtvis bra att göra. Däremot vill vi vänta tills de har hunnit bli lite större. Det har bland annat att göra med att deras mamma inte ska bli stressad över allt för många nya bekantskaper medan valparna är små. Normalt rör det sig om att de ska ha hunnit bli runt 4 veckor gamla. 

Som uppfödare inom Svenska Kennelklubben följer vi SKK regelverk för uppfödare. Det gör att du som valpköpare kan vara trygg med ditt valpköp och att det finns tydliga avtal framtagna att använda mellan uppfödare och valpköpare.